Goedkoop scheiden? Zo wordt jouw scheiding niet duur

Als je hebt besloten dat je wil scheiden, dan breekt er een nieuwe periode in je leven aan. Misschien geeft het feit dat jij een knoop hebt doorgehakt je energie omdat er gevoelsmatig iets van je afvalt, maar het kan ook zijn dat je enige zenuwen voelt over de nieuwe situatie. Hoe zal de nieuwe fase van je leven eruit zien? Waar ga je wonen? Moet je alimentatie aan je (ex-)partner gaan betalen of zal je die juist gaan ontvangen? Of  Om die reden kan het zomaar zijn dat je goedkoop wil scheiden. Dan houd je meer financiële ruimte over voor de toekomst bijvoorbeeld voor de nieuwe inboedel en de huurwoning. Het kan natuurlijk ook dat je goedkoop wil scheiden omdat je financieel niet meer dan nodig wil kwijt zijn aan de afwikkeling van je relatie.  Trouwen kostte al geld, waarom scheiden dan weer? In dit artikel lees je hoe je goedkoop scheiden binnen handbereik is zonder dat je afdoet aan de kwaliteit van je scheidingsconvenant.

Goedkoop scheiden heeft niets te maken met de kosten van de advocaat

Hoewel je misschien denkt dat goedkoop scheiden afhankelijk is van de kosten van je advocaat, is goedkoop scheiden eigenlijk hoofdzakelijk afhankelijk van hoe lang jij en jouw (ex-)partner doen over de afwikkeling van de scheiding. Je kan een advocaat uitkiezen met een laag uurtarief, maar als jij en je (ex-)partner samen belanden in een vechtscheiding dan lopen al die uurtjes samen toch flink in de kosten. Terwijl een scheiding in goed overleg dan al met al goedkoper kan uitpakken, ondanks die advocaat met een iets hoger uurtarief. Simpelweg omdat hij niet meer uren dan nodig hoeft te besteden aan de afwikkeling van jullie relatie. Als jij goedkoop wil scheiden, dan kun je dus het internet afspeuren naar een advocaat die net een tientje minder per uur vraagt dan andere advocaten. Maar als goedkoop scheiden je credo is, dan kun je beter je tijd investeren in het contact met je (ex-)partner. Daar valt veel meer winst te behalen. Snel en goedkoop scheiden doe je namelijk door niet in een vechtscheiding te belanden, maar in goed overleg uit elkaar te gaan.

goedkoop scheidenWaarom staat in goed overleg gelijk aan goedkoop scheiden? Als jij hebt besloten dat je niet meer verder wil met je (ex-)partner dan betekent dit dat je het contract van jullie huwelijk “verbreekt”. Dit contract wordt echter vervangen door een nieuw contract waarin zwart op wit wordt gezet welke afspraken er voor de toekomst worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan wie welke spullen krijgt, wanneer de kinderen bij welke ouder zijn en of er alimentatie betaald moet worden. We noemen dit document het zogenaamd echtscheidingsconvenant. Goedkoop scheiden is nauw verbonden met dit contract voor de toekomst. Als jullie namelijk in gesprek met elkaar kunnen bepalen welke afspraken jullie willen vaststellen, dan bespaar je flink op de kosten van je scheiding. Een echtscheidingsconvenant dat in overleg tot stand komt (en eventueel met behulp van een notaris of advocaat op papier wordt gezet), hoeft uitsluitend door de rechtbank worden bekrachtigd. Dit betekent dat je gezamenlijk maar één advocaat nodig hebt om dit bij de rechtbank in te dienen. De advocaat hoeft dus niet meer uren dan nodig aan je scheiding te besteden en daardoor bespaar je op  kosten. Het is daarnaast een zogenaamde versnelde procedure. Als jij en je (ex-)partner niet in goed overleg uit elkaar gaan en het echtscheidingsconvenant de inzet van discussie wordt, dan zal in de rechtbank bepaald moeten worden wie wat krijgt. Je zult daardoor in de rechtbank tegenover je (ex-)partner komen te staan. Allebei met een eigen advocaat die jullie belangen zal behartigen. Niet alleen is dit proces veel tijdrovender bijvoorbeeld omdat de rechtbank kan besluiten om jullie kinderen te horen, maar ook veel duurder. Jullie hebben tenslotte allebei een eigen advocaat in plaats van één advocaat die jullie delen.

Goedkoop scheiden gaat dus niet hoofdzakelijk over het uurtarief van je advocaat, maar betekent uit elkaar gaan op een manier waarop er wederzijds begrip van elkaar is. Dat betekent natuurlijk niet dat er niet enige onderhandeling kan zijn over de inhoud van het echtscheidingsconvenant, maar wel dat er uiteindelijk wordt gezocht naar een gezamenlijke oplossing. Goedkoop scheiden is dus beiden bereid zijn water bij de wijn te doen en dus bereid zijn om – ondanks dat je relatie niet meer werkt – je relatie wel tot een goed einde te brengen.