Helft van de koppels twijfelt na scheiding

Elk jaar eindigen 35.000 huwelijken in een scheiding. Of anders verwoord: dat de relatiemarkt elk jaar zeventigduizend nieuwe potentiële kandidaten telt. Althans dat zou je denken. Maar uit Brits onderzoek blijkt dat mensen die gescheiden zijn vaak helemaal nog niet hun blik op de toekomst heeft gerecht. De helft heeft eerder spijt van het feit dat ze hun partner hebben verlaten.

Scheiden is vaak een zware beslissing. Zelfs als je tot de conclusie bent gekomen dat je partner en jij niet bij elkaar passen, ben je niet voor niets al die tijd samen geweest. Je herinnert je misschien nog waarom je verliefd werd, je hebt hele mooie herinneringen aan de tijd samen of je vindt lang niet alle eigenschappen van de ander vervelend. Reden om achteraf spijt te krijgen van je besluit om te scheiden. Want misschien dacht je dat de koek op was tussen jou en je ex, achteraf gezien hadden jullie het toch wel heel leuk samen. Of misschien waren niet al zijn eigenschappen heel erg aangenaam en irriteerde jij je daar met regelmaat aan, hij was wel degene die jou het beste begreep. Kortom: na een scheiding kunnen er talloze momenten zijn waarop jij je ex mist. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Maar liefst 54% van de ondervraagden zei korte tijd na hun scheiding spijt te hebben gekregen van hun besluit. Pas toen ze kwijt waren wat ze hadden gehad, realiseerden zij zich wat ze misten. Ze wilden hun ex toch nog wel heel graag zien zo zei meer dan de helft van de tweeduizend mensen die meededen aan het onderzoek.

Spijt van scheidingVoor ruim veertig procent van de ondervraagden werd het gemis van de ex-partner zelfs zo erg dat zij overwogen opnieuw contact te zoeken met de ex in kwestie. Om te kijken of zij het samen weer konden proberen. Een deel daarvan ondernam ook daadwerkelijk een toenaderingspoging en maar liefst één op de vijf maakte daadwerkelijk een nieuwe start met de voormalige partner. De groep die opnieuw een relatie aanging met de ex gaf aan gelukkiger te zijn dan voor de scheiding en daarnaast een sterkere relatie te hebben.

Het Britse onderzoek motiveert dus om extra goed na te denken als je een punt achter je huwelijk zet. Volgens de onderzoekers wordt de beslissing om te scheiden namelijk te vaak in een opwelling genomen. Volgens het onderzoek is de spijt niet meteen aanwezig nadat de scheiding is uitgesproken, maar enige tijd later als de eerste emoties wat zijn gezakt. Voor velen duurde het zelfs een jaar voordat ze tot dit besef kwamen. Een middel volgens vrijwel alle ondervraagden om een scheiding te voorkomen was meer tijd voor jezelf nemen, dan zou je het contact met de partner meer waarderen.

Heb je ook spijt van jouw scheiding? Lees dan het artikel: “spijt van scheiding, is er een weg terug?“.