Hoe verwerk je een scheiding?

Jong getrouwd? Dan eindigt je huwelijk vaker in een scheiding

Nadat een hoop praktische zaken zijn geregeld en je scheiding definitief een feit is, komt de volgende vraag op: hoe verwerk je een scheiding? Het is lastig om hierop een eenduidig antwoord te geven, omdat het verwerken van een scheiding een heel persoonlijk proces is. Toch zetten we wat handige tips op een rij die antwoord kunnen geven op de vraag: hoe verwerk je een scheiding?

Een scheiding verwerk je niet alleen

hoe verwerk je een scheiding?Toen je ging trouwen was je niet alleen. Vrienden en familie kwamen samen om te vieren dat jij en je ex-partner elkaar het ja-woord gaven. Niet iedereen die aanwezig was op je huwelijk, zal je nu nog zien en spreken. Maar de échte goede vrienden en familieleden zijn altijd in je leven gebleven. Schaam je daarom niet als je nu een beroep op hen doet nu jij je scheiding aan het verwerken bent.

Jij bent gescheiden, maar dit kun je niet alleen verwerken. Zij weten niet allemaal het antwoord op de vraag hoe verwerk je een scheiding, maar ze kunnen wel een luisterend oor bieden. Praat over je gevoelens met anderen. Wanneer je behoefte hebt aan meer hulp en ondersteuning dan je vrienden en familieleden kunnen bieden, kun je ook aankloppen bij een professional met de vraag ‘Hoe verwerk je een scheiding?’.

Hoe verwerk je een scheiding? Zet je gevoelens op een rijtje

De chaos en emotionele achtbaan die in je hoofd kan ontstaan na een scheiding is iets dat veel mensen als vervelend ervaren wanneer ze zitten met het vraagstuk hoe verwerk je een scheiding. Zet daarom je gevoelens voor jezelf op een rij. Ben je boos, verdrietig, opgelucht of juist teleurgesteld? En waarom is dit dan zo? Door je scheiding te verwerken en je gevoelens goed op een rijtje te hebben, kun je negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten. Stel dat je bijvoorbeeld verdrietig bent omdat je door de scheiding je kinderen minder ziet. Probeer er dan juist extra van te genieten wanneer ze er wel zijn. Zo hou je een dosis positiviteit over voor de momenten dat je je kinderen moet missen.

Geniet van een nieuw leven na de verwerking van je scheiding

Het klinkt misschien gek wanneer je bezig bent met het verwerken van je scheiding, maar vergeet niet om te genieten van het leven. Hoe verwerk je een scheiding? Pak de kansen die zich voordoen! Je hebt misschien minder inkomsten, maar wel een nieuw plekje dat je helemaal naar je eigen smaak mag inrichten. En de avonden die je normaal op de bank zat met je ex-partner, kun je nu invullen met je eigen hobby’s of het afspreken met vrienden. En wie weet wat voor nieuwe liefde je in de toekomst nog mag verwelkomen.