Checklist scheiding; houd je hoofd koel!

Tijdens een scheiding komt er een hoop op je af waardoor het lastig kan zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Met deze checklist scheiding willen we je helpen om het hoofd koel te houden. Je hebt immers genoeg aan de emoties van jezelf en je ex-partner, dus is het fijn als de praktische zaken in ieder geval op orde zijn. We hebben de checklist scheiding opgedeeld in twee delen: het financiële deel en het andere zaken deel

Checklist scheiding – Financieel

  • Ga in eerste instantie na wat er is vastgelegd. Wat hebben jullie op papier gezet toen jullie nog bij elkaar waren? Ben je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd? Aan de hand daarvan kun je kijken wat er sowieso moet gebeuren  en maak je je eigen checklist scheiding.
  • Regel de zaken rondom het huis. Wanneer je samen een koophuis hebt en één van de twee partners blijft daarin wonen, moet je langs de hypotheekverstrekker gaan om te zorgen dat de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt ontslagen. De winst of het verlies rondom de waarde van het huis wordt verdeeld. Bij een huurwoning kun je kijken wat er in het contract staat over de procedure bij een scheiding.
  • Bekijk wat de gevolgen zijn voor je belastingaangifte. Ongeacht van wanneer je gaat scheiden en je checklist scheiding samenstelt, aan het einde van het jaar heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden. Zo is er bijvoorbeeld de optie om partneralimentatie af te trekken.
  • Bekijk welke verzekeringen je samen hebt. Welke verzekeringen hebben jullie samen? En welke moet je opnieuw zelf afsluiten nadat je je checklist scheiding hebt afgehandeld?
  • Zoek uit of je recht hebt op toeslagen. Het kan zijn dat je er door de scheiding financieel op achteruit gaat waardoor je recht hebt op toeslagen. Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.
  • Geef je scheiding door aan je pensioenuitvoerder. Met behulp van dit formulier van de overheid, kun je het pensioen dat je tot nu toe samen hebt opgebouwd laten verdelen.

Checklist scheiding – Andere zaken

  • Maak een ouderschapsplan wanneer je kinderen hebt. Hierin leg je vast hoe en door wie en wanneer er in de toekomst wordt gezorgd voor jullie kinderen. Ook financiële zaken zoals het beheer van de spaarrekening van de kinderen komen hierin aan bod. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld de kinderbijslag maar naar één ouder kan gaan dus maak daarover afspraken.
  • Leg de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant.
  • Maak een lijst met alle abonnementen die jullie samen hebben en verdeel deze. Misschien krijg je korting bij een sportvereniging waar je na de scheiding geen recht meer op hebt of neem je beiden een ander abonnement op de krant.
  • Spreek af op welke manier je contact gaat houden met je ex-partner. Misschien is het verstandig voortaan alleen te mailen. Of wil je Facebook vrienden blijven of is Whatsapp handiger?

Neem hulp aan

checklist scheidingHopelijk ben je met behulp van deze checklist scheiding een stukje wijzer geworden. Schroom niet om hulp in te schakelen van een advocaat wanneer je er niet uit komt. Scheiden is een emotioneel proces en kan bovendien erg ingewikkeld zijn wanneer het aankomt op praktische zaken. Een echtscheidingsadvocaat kan je helpen om het overzicht te bewaren en kent daarnaast alle regels zodat jij krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast is een advocaat de enige persoon die een aanvraag tot echtscheiding bij de rechtbank kan indienen. Je bent dus sowieso verplicht tenminste één afspraak met een advocaat te maken.