Kinderen van gescheiden ouders roken vaker
Kinderen van gescheiden ouders steken vaker een sigaret aan, dan leeftijdsgenoten van wie de ouders nog bij elkaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Toronto onder negentienduizend Amerikanen van achttien jaar of ouder.
Onderzoekers van de universiteit van Toronto ontdekten dat een scheiding voor de achttiende verjaardag van een kind grote invloed heeft op het feit of het desbetreffende kind later gaat roken. Jongens van wie de ouders uit elkaar gingen voor deze cruciale leeftijd hadden bijna vijftig procent meer kans om op latere leeftijd meer dan honderd sigaretten te roken, dan hun leeftijdsgenoten van wie de ouders niet gescheiden waren. Bij meisjes was dit verschil iets kleiner, maar was er nog steeds sprake van een toename van het risico. Meisjes van wie de ouders voor de achttiende verjaardag uit elkaar gingen hadden bijna veertig procent meer kans om te gaan roken dan leeftijdsgenoten bij wie de ouders nog bij elkaar waren.
Onderzoekster Esme Fuller-Thomson noemt – in het tijdschrift Public Health – de ontdekking van dit verband tussen ouderlijke echtscheiding en roken erg verontrustend. Dit omdat het verband tussen het beginnen met roken en de scheiding van ouders overeind bleef staan, zelfs als er werd gekeken of er mogelijke een andere verklaring voor het gedrag van de jongeren mogelijk was. Zo onderzochten de onderzoekers of het niet zozeer de scheiding was die impact had op het kind (en dus het latere rookgedrag), maar wellicht de mentale problemen waar kinderen uit een gescheiden gezin mee kampten (stress, angst en/of depressie). Ook keken ze of wellicht de achtergrond van de ouders enige impact had; rookten kinderen uit achterstandsgezinnen vaker? Geen van deze indicatoren bood echter een andere verklaring.
Daardoor kunnen de onderzoekers niet stellen welke handelingen – anders dan de scheiding – specifiek aanleiding is voor het rookgedrag. Daardoor is het voor de onderzoekers moeilijk om een precieze verklaring van de toename te geven. Onderzoeker Joanne Filippelli suggereert dat kinderen na de scheiding van hun ouders gaan roken als een manier om met emoties en stress om te gaan. Ze noemt het een copingmechanisme.
Benieuwd naar hoe je een scheiding kunt verwerken? Lees het artikel ‘Hoe verwerk je een scheiding?’ op onze website.