Mijn vrouw wil scheiden
Help, mijn vrouw wil scheiden. Was dat wat jij dacht toen jouw (ex-)partner onlangs vertelde jullie huwelijk niet meer te willen voortzetten? Of ging er een gevoel van opluchting door je heen bij de woorden mijn vrouw wil scheiden? Of je nou zelf al met de gedachte speelde, de boodschap van je vrouw als een totale verrassing kwam of het onverwachts als een verademing voelt, als jouw vrouw wil scheiden dan komt er veel op je af. Zij heeft zich misschien al enige tijd op dit moment voorbereid, maar jij krijgt van de ene op de andere dag deze boodschap te verwerken. Wil jij ook wel van jouw vrouw scheiden of zie je nog een toekomst in de relatie met behulp van therapie? En wat doe je met jouw verdriet terwijl jouw vrouw al bezig lijkt te zijn met de zakelijke afwikkeling van jullie relatie? In dit artikel lees je meer informatie als jouw vrouw wil scheiden.
Mijn vrouw wil scheiden, wat nu?
Wat voel jij bij de woorden “mijn vrouw wil scheiden”? Ben je boos? Verdrietig? Verbaasd? Opgelucht? Of voel je zo veel dat je niet weet wat je eigenlijk voelt? Als je vrouw wil scheiden, dan is de eerste vraag of jij dat ook wil. Nu is het niet zo dat jij jouw vrouw kan tegenhouden als zij echt overtuigd is van het feit dat ze wil scheiden, ze kan tenslotte eenzijdig een scheiding aanvragen bij de rechtbank, maar je kan natuurlijk wel voorstellen om te kijken of jullie huwelijk te redden valt met relatietherapie. Als dit een gepasseerd station is, dan zal het er op neerkomen dat jullie een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Hoewel het klinkt alsof jij en je (ex-)vrouw dit zelf kunnen doen, heb je hier in werkelijkheid een advocaat voor nodig. Niemand anders, ook geen notaris, is bevoegd om deze handeling uit te voeren. Als jouw (ex-)vrouw en jij in goed overleg uit elkaar gaan dan is één gezamenlijke advocaat voldoende. Iets wat het proces bij de rechtbank versnelt en daarnaast de kosten ook flink drukt. Als jouw (ex-)vrouw en jij echter niet meer samen door één deur kunnen, dan kan het zo zijn dat jullie allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Dit omdat één advocaat niet tegenstrijdige belangen kan behartigen en dit wel het geval is als jouw (ex-)vrouw en jij het niet meer eens kunnen worden samen.
Als we het hebben over het samen eens worden dan gaat dit over het algemeen over de afspraken die jouw (ex-)vrouw en jij zullen maken over de toekomst. Wat doen jullie met de gezamenlijke woning? Bij wie zullen de kinderen wanneer zijn? En heeft één van jullie twee recht op partneralimentatie? Deze afspraken kunnen jullie samen in een document op papier zetten of met behulp van een advocaat of notaris laten opstellen. Dit laatste is echter niet verplicht, omdat een zogenaamd echtscheidingsconvenant überhaupt niet verplicht is als jouw vrouw wil scheiden. Als je dus wel besluit een dergelijk document voor de toekomst op te stellen dan mogen jullie dat ook samen doen. Dit ligt echter anders op het moment dat jullie minderjarige kinderen hebben. Dan is het verplicht om een zogenaamd ouderschapsplan op te stellen waarin staat hoe jullie de verantwoordelijkheid voor de minderjarige kinderen delen; hoe gaan jouw (ex-)vrouw en jij belangrijke informatie in de toekomst uitwisselen, wie neemt welke kosten op zich en bij wie zullen jullie kinderen wonen?
Als jouw vrouw wil scheiden dan zijn dit zaken die sowieso ter sprake zullen komen. Het voordeel van het op papier zetten van dergelijke afspraken is echter dat ze door de rechter kunnen worden bekrachtigd. Concreet betekent dit dat je juridische stappen kan ondernemen op het moment dat jouw (ex-)vrouw de gemaakte afspraken niet naleeft. Stel jouw (ex-)vrouw was de kostwinner en er wordt besloten dat zij jou partneralimentatie moet betalen, dan kun je dit dus afdwingen op het moment dat dit in het echtscheidingsconvenant staat en door de rechter bekrachtigd is. Dit betekent dat jij een deurwaarder naar je (ex-)vrouw kan sturen. Wat veel voorkomt bij scheidingen is dat stellen proberen eerst met één advocaat de scheiding af te handelen. Als het echter aankomt op de onderhandelingen over de voorwaarden van de scheiding, scheiden wegen echter vaak en nemen stellen alsnog allebei een eigen advocaat in de arm. Als je dit wil voorkomen dan zal je bereid moeten zijn om water bij de wijn te doen en te blijven praten met je (ex)vrouw ondanks het feit dat je misschien verdrietig of boos bent over de scheiding.
Als je (ex-)vrouw en jij niet uit de onderhandelingen over de toekomst komen, dan kan het uiteindelijk zo zijn dat de rechter voor jullie bepaalt hoe jullie de toekomst in gaan. Dit betekent dat jullie tegenover elkaar komen te staan, met elk een eigen advocaat en dat jullie lot door de rechter bepaald wordt. Dit proces is niet alleen tijdrovender, maar ook duurder. Daarbij kunnen jullie kinderen gehoord worden bijvoorbeeld als het aankomt op waar zij komen te wonen. Omdat deze manier van de scheiding afwikkelen enkele maanden in beslag zal nemen, kan je de rechter vragen om een tijdelijke beschikking. Daarin wordt een uitspraak gedaan over een aantal praktische zaken. Die uitspraak is geldig totdat er een daadwerkelijk besluit over jullie scheiding genomen wordt. Als jouw vrouw wil scheiden dan wil je bijvoorbeeld niet genoodzaakt onder één dak blijven wonen, maar wie blijft er dan in het huis wonen en wie moet er op zoek naar een huurwoning?
Als je vrouw wil scheiden, dan zal je dus hoogstwaarschijnlijk een advocatenkantoor van binnen zien. Dit omdat het verzoekschrift voor een scheiding alleen door een advocaat ingediend kan worden bij de rechtbank. Dit lijkt een simpele handeling, dus waarom kan dat niet online of telefonisch, zal jij je wellicht afvragen. Een advocaat is verplicht zijn cliënten, jouw (ex-)vrouw en jou, te zien. Dit omdat hij op die manier moet inschatten of er geen misbruik wordt gemaakt van een eventuele kwetsbare echtgenoot. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jij door jouw (ex-)vrouw onder druk wordt gezet om akkoord te gaan met bepaalde voorwaarden of andersom. Maar een advocaat moet ook signaleren als één van de echtgenoten slecht geletterd is of weinig financieel inzicht heeft en daardoor een makkelijk slachtoffer is van de andere echtgenoot. Dit hoeft niet voor jullie te gelden, maar toch is een advocaat verplicht dat te toetsen. Het feit dat je volgens de wet een advocaat moet zien is dus uit bescherming van de rechten van jou en je (ex-)vrouw. Als een advocaat vermoedt dat er wel wat aan de hand is, dan zal dit betekenen dat hij jullie niet allebei kan vertegenwoordigen. Dit omdat er dan sprake is van tegengestelde belangen.
Mijn vrouw wil scheiden. Dit staat mij te wachten.
Als jouw (ex-)vrouw en jij samen jullie toekomst hebben bepaald, of de rechter dit voor jullie heeft gedaan, dan dien jij je scheiding definitief te maken door hem in te schrijven bij de burgerlijke stand. Zolang je dit niet hebt gedaan, ben je niet officieel gescheiden. Daarnaast moet je dit binnen zes maanden doen, anders blijf je getrouwd. Maak je echter geen zorgen als je vrouw wil scheiden dan heb je andere dingen aan je hoofd, dus ook deze taak ligt bij jouw advocaat. Het kan echter goed zijn om op de hoogte te zijn van deze wetgeving en je advocaat een keer te herinneren.