Nieuwe relatie na scheiding, kan dat?

Een nieuwe relatie nadat je gescheiden bent kan ontzettend leuk zijn. Eindelijk weer dat verliefde gevoel, zin hebben om iemand weer te zien en kriebels in je buik krijgen wanneer je een nieuw berichtje op je telefoon ontvangt. Maar een nieuwe relatie na scheiding, wanneer mag dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Een nieuwe relatie na scheiding mag altijd

Laten we een ding voorop stellen: een nieuwe relatie nadat je gescheiden bent, mag altijd. Wanneer je iemand tegen het lijf loopt en verliefd wordt op diegene, dan is het logisch dat je je gevoelens niet kunt tegenhouden. Laat je niet weerhouden door wat je omgeving zegt, want anders kun je spijt krijgen dat je de liefde van je leven bent misgelopen. Toch is het wel verstandig om rekening te houden met je kinderen en eventueel wanneer dat noodzakelijk is, met je ex-partner. Daarover later meer.

Ongeacht hoe lang of kort geleden je gescheiden bent, een nieuwe relatie na je scheiding moet je nooit gebruiken als vergeldingsactie op je ex-partner. Ga na of je iemand écht leuk vindt of dat je het stiekem wel handig vindt om via die weg wraak te nemen op je ex-partner. Dit is niet eerlijk toe naar jezelf, maar ook niet naar degene met wie je de nieuwe relatie na je scheiding bent gestart.

nieuwe relatie na scheidingDe gevoelens van anderen

Een nieuwe relatie na scheiding is net zoals elke nieuwe relatie ontzettend leuk en spannend. Maar toch is er één ding anders: je bent nu ook gescheiden. Het gevolg hiervan kan zijn dat je door bijvoorbeeld een gemeenschappelijke schuld nog aan je ex vast zit, of dat je kinderen met je ex-partner hebt. Dit zijn factoren waar je rekening mee moet houden, ook al zou niemand verder voor jou moeten uitmaken of je wel of niet een nieuwe relatie krijgt na je scheiding.

Het is in de eerste plaats belangrijk om met je nieuwe relatie rekening te houden met de gevoelens van je kinderen. Zijn zij er klaar voor om geconfronteerd te worden met de nieuwe partner van een van hun ouders? Of is het misschien verstandig de relatie nog even geheim te houden? Denk hier goed over na, ook al kan het soms lastig zijn vast te houden aan je ratio als de vlinders door je buik fladderen.

Financiële gevolgen van een nieuwe relatie

In de tweede plaats is het de overweging waard of je rekening wilt houden met de gevoelens van je ex-partner. Je bent niet verplicht om hem of haar te vertellen over je nieuwe relatie na de scheiding, maar soms kan dit noodzakelijk zijn. Omdat jullie samen kinderen hebben en die uiteindelijk jouw nieuwe partner ook zullen ontmoeten of omdat er in je financiële situatie dingen veranderen. Bij een nieuwe relatie na scheiding hoef je niet gelijk samen te wonen, maar wanneer dit wel gebeurd moet je niet vergeten dat dit bijvoorbeeld gevolgen kan hebben voor je partneralimentatie.