Online scheiden, kan dat?

Als je (ex-)partner heeft aangegeven dat hij of zij van jou wil scheiden, dan wil je waarschijnlijk dat de scheiding zo snel mogelijk achter de rug is. Waarom zou je langer dan nodig met iemand blijven die niet bij jou wil zijn? Online scheiden klinkt dan misschien als een ideale oplossing. Het kan even snel tussendoor, je hoeft geen contact meer te hebben met je (ex-)partner en hopelijk is het zelfs goedkoper dan offline scheiden. Hoewel staatssecretaris Teeven wel zoekende is naar manieren waarop scheiden makkelijker en goedkoper, is het nog niet mogelijk om online te scheiden. Dus als online scheiden jou als een ideale oplossing in de oren klinkt, dan zal je nog een aantal jaar moeten wachten. Waarom? Omdat men bang is dat online scheiden niet voldoende bescherming biedt aan kwetsbare (ex-)partners. Dat neemt niet weg dat jij een deel van je scheiding al online kan regelen en alleen nog maar offline hoeft te bekrachtigen.

Eind december 2014 diende staatsecretaris Teeven een wetsvoorstel in dat scheiden makkelijker moet maken. Volgens het plan zouden stellen zonder minderjarige kinderen – zo’n 14.000 van de 35.000 koppels die jaarlijks scheiden –niet meer naar de rechtbank hoeven om hun scheiding definitief te maken. Een gang naar een ambtenaar van de burgerlijke stand zou voldoende zijn. Daarmee zou scheiden een stuk goedkoper en sneller zijn, net zoals online scheiden. Je zou volgens het wetsvoorstel van Teeven namelijk niet meer verplicht langs een advocaat hoeven. Iets wat nu voor elk stel dat wil scheiden voorgeschreven is, zelfs als je geen discussie hebt over de afspraken rondom jullie scheiding (wie wat krijgt en hoe jullie in de toekomst zonder elkaar verder gaan). Het voorstel van Teeven kon echter op veel kritiek rekenen. Een bezoek aan een echtscheidingsadvocaat is namelijk niet alleen een juridische handeling. De advocaat dient ook te kijken of er geen misbruik gemaakt wordt van een kwetsbare (ex-)partner. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een (ex-)partner die door de ander onder druk gezet wordt om akkoord te gaan met bepaalde voorwaarden, een (ex-)partner die ongeletterd is en daardoor de inhoud van de scheiding niet begrijpt of een (ex-)partner die onvoldoende inzicht heeft in de financiële situatie en hierdoor ook geen gunstige beslissing kan nemen tijdens de verdeling. Op het moment dat scheidende stellen niet meer fysiek langs een advocaat hoeven, is het risico dus groot dat er misbruik gemaakt wordt van dergelijke kwetsbare (ex-)partners. Dat is de reden waarom het plan van Teeven voorlopig van de baan is, net zoals de mogelijkheid om online te scheiden. Als een advocaat jou en je (ex-)partner niet op kantoor ontvangt, kan hij tenslotte niet garanderen dat jij niet onder druk wordt gezet. Als jij tenslotte online zou scheiden bij je advocaat en akkoord gaat met bepaalde voorwaarden, dan zou je (ex-)partner je zomaar buiten beeld van de webcam onder druk kunnen zetten.

online scheiden

Online scheiden; dit kan je digitaal regelen

Dat neemt echter niet weg dat je bepaalde aspecten van je scheiding wel online kan regelen en vervolgens alleen nog maar offline hoeft te bekrachtigen. Dat is echter wellicht niet wat jij in je hoofd hebt bij de term online scheiden. Bij ons helpen wij jou gratis op weg naar jouw recht. Tijdens een persoonlijk webcamgesprek bespreken we hoe wij jou kunnen helpen. Onderwerpen die ter sprake zullen komen is op welke wijze jij wil scheiden, welke afspraken je wilt maken met je (ex-)partner en hoe jij de toekomst voor je ziet. Je kan er vervolgens voor kiezen je gesprek met de advocaat offline voort te zetten. Dat is hoe dichtbij je momenteel bij online scheiden kan komen.

Kort samengevat: volledig online scheiden is nog niet mogelijk. Je kan niet een formulier invullen waarna je scheiding voltrokken wordt, een digitale handtekening onder je scheiding zetten of via de webcam in de rechtbank aanwezig zijn. Je zult altijd fysiek langs een advocaat moeten gaan. Al is het maar om die ene handtekening te zetten. Dat betekent niet dat online scheiden wel al dichtbij komt. Een heel deel van het proces dat je vroeger offline doorliep kan je nu ook al doorlopen via online contact. Dat je echter uiteindelijk niet je hele scheiding online kan doorlopen is uit bescherming van jou. Een advocaat moet namelijk jou beschermen en dus zeker weten dat je niet onder druk wordt gezet buiten het beeld van de webcam. Dat je dus achteraf niet akkoord bent gegaan met voorwaarden waar je niet achter staat. Dat online scheiden dus (nog) niet mogelijk is, is dus om te voorkomen dat jij in de toekomst slachtoffer wordt van een ongunstige scheiding.

Laat een reactie achter