Ouderschapsplan opstellen: de tips

Wanneer je gaat scheiden en jij en je ex-partner een of meerdere minderjarige kinderen samen hebben, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn wettelijk verplicht tot het opstellen van een ouderschapsplan. Dit geldt ook voor ouders die samenwonen en het gezamenlijke gezag over de kinderen hebben. Daarom geven we in dit artikel tips voor het ouderschapsplan opstellen en gaan we wat dieper in op de inhoud van het ouderschapsplan.

Vier onderdelen van het ouderschapsplan

ouderschapsplan opstellenBij het ouderschapsplan opstellen zijn vier dingen erg belangrijk. Ten eerste staat in het ouderschapsplan hoe je samen de zorg en opvoeding van de kinderen verdeeld. Dit heet de zorgregeling. Wanneer het om hele kleine kinderen gaat, zal de zorgregeling met name gericht zijn op de verzorging, terwijl wanneer de kinderen iets ouder zijn, je met name zult kijken naar de opvoeding. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het feit dat een van de partners vegetarisch is. Moeten de kinderen dan altijd vegetarisch eten wanneer ze bij die ouder zijn? Dit leg je vast in de zorgregeling van het ouderschapsplan.

Ten tweede staat in het ouderschapsplan hoe de omgang met de kinderen geregeld is. Dit heet de omgangsregeling en hierin wordt bepaalt hoe vaak en wanneer jij en je partner de kinderen zien. Denk hier over na wanneer jullie samen het ouderschapsplan opstellen.

Maak geen ruzie over de alimentatie

Ten derde staat in het ouderschapsplan hoe jij en je partner elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze of ziekenhuisbezoeken. Bij het ouderschapsplan opstellen zal je af en toe denken dat iets totaal niet op jullie van toepassing is, maar toch is het belangrijk om dit vast te leggen. Je weet niet wat de toekomst brengt en hoe jij en je ex-partner dan met elkaar zullen communiceren.

Ten slotte is het vierde onderwerp dat aan bod komt bij het ouderschapsplan opstellen dat je de kinderalimentatie vastlegt, oftewel de kosten van de verzorging en de opvoeding. Vooral dat laatste punt kan nogal eens tot ruzie leiden. Wees om ruzie te voorkomen daarom eerlijk en reëel in wat je van jezelf en je ex-partner verwacht. Wanneer jullie er samen niet uitkomen over de hoogte van het bedrag, bepaalt de rechter dit.

Evalueer het ouderschapsplan opstellen

Nadat het ouderschapsplan opstellen is gelukt, is het belangrijk dat beide partners dit ondertekenen. Kinderen zijn jong en daarom nog volop in ontwikkeling. Bovendien kan er in je eigen leven ook van alles veranderen. Daarom is het belangrijk om af en toe nog eens samen te gaan zitten met je ex om het ouderschapsplan eventueel aan te passen. De basis is gelegd met het ouderschapsplan opstellen en een jaar na de scheiding is bijvoorbeeld een goed moment om het ouderschapsplan nog eens te evalueren.