Inschrijven echtscheiding: pas dan is je scheiding officieel

De officiële scheidingsdatum is voor veel mensen een kantelpunt in hun leven. Het kan de start zijn van iets nieuws en tegelijkertijd het afsluiten van iets dat ooit mooi was. Of het kan het begin zijn van een hoop verdriet en gevoelens van eenzaamheid. Maar het kan ook de afsluiting zijn van veel ellende en de start van een mooie toekomst. Kortom: een scheidingsdatum kan in positieve of negatieve zin een mijlpaal zijn. Maar wanneer is je echtscheiding officieel en welke datum mag je dan aanhouden? Dat is waar het inschrijven echtscheiding om de hoek komt kijken.

Wat is inschrijven echtscheiding?

inschrijven echtscheidingWanneer twee partners willen scheiden, moeten zij een advocaat in handen nemen. Een advocaat kan voor het stel dat wil scheiden een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Vervolgens spreekt de rechter de scheiding uit en daarmee ontstaat de echtscheidingsbeschikking. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit echter nog niet de officiële scheidingsdatum. Daarvoor is het inschrijven echtscheiding nodig. Het inschrijven echtscheiding is het doorgeven van de echtscheidingsbeschikking aan de gemeente. Pas wanneer de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente en is doorgegeven bij de burgerlijke stand, is de scheiding officieel en kan je spreken van een scheidingsdatum. Vergeet het inschrijven echtscheiding niet, want na zes maanden verloopt de echtscheidingsbeschikking die de rechter heeft uitgesproken en dan moet je opnieuw met je ex-partner langs de rechter om een scheiding aan te vragen.

Wie regelt het inschrijven echtscheiding?

De echtscheidingsbeschikking die door de rechter is uitgesproken, moet vervolgens door je advocaat worden doorgeven aan de gemeente. Dit is het inschrijven echtscheiding. Het is belangrijk dat het inschrijven van de echtscheiding wordt gedaan bij de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Wanneer dit een gemeente in het buitenland is, dient de advocaat voor de inschrijving echtscheiding naar de gemeente Den Haag te gaan. Het huwelijk is officieel ontbonden wanneer het inschrijven echtscheiding is geslaagd en is verwerkt in de administratie, oftewel de burgerlijke stand, van de gemeente. De datum waarop het inschrijven echtscheiding is gelukt, is je officiële scheidingsdatum. Voor sommigen is dit een datum waarop de vlag uitgaat, terwijl anderen misschien liever onder de dekens blijven liggen.