Poetsgrage man? Dan is de kans op een scheiding groter

Helpt jouw man in het huishouden? Dan is de kans op een scheiding groter. Niet omdat hij – in tegenstelling tot de afspraak – vergeten is de vuilniszak buiten te zetten, je favoriete shirtje in de was heeft laten krimpen of het op een andere manier presteert om huishoudelijke klusjes te verpesten. Mannen die in het huishouden helpen scheiden vaker omdat ze onderdeel uitmaken van een “moderne” relatie met een moderne taakverdeling en dus ook een vrouw die onafhankelijk genoeg is om een relatie te beëindigen. Dat blijkt uit Noors onderzoek.

Mannen die in het huishouden helpen zijn een populair onderwerp voor onderzoek. Zo onderzochten de Britten of mannen die meehelpen in het huishouden gelukkiger zijn en kwamen ze tot de conclusie dat dit inderdaad het geval was omdat koppels minder ruzie maakten. Een Nederlandse studie concludeerde dat mannen die helpen in het huishouden meer seks hebben. 72 procent van de mannen die af en toe zijn handen uitsteekt in het huishouden heeft dagelijks seks, terwijl dit onder de mannen die niet helpen maar tien procent is. Een nieuw onderzoek onder Noren is nu gedoken in het verband tussen poetsgrage mannen en scheidingen. Wat blijkt? Mannen die helpen in het huishouden lopen een groter risico om te gaan scheiden. Het gaat om een hogere kans van tot vijftig procent in vergelijking met koppels waarbij de vrouw het merendeel van het huishouden op haar neemt.

Mannen die helpen in het huishouden scheiden eerder“Hoe meer mannen doen in het huishouden, hoe hoger het aantal echtscheidingen”, vat de coauteur van de studie samen. Toch is het te makkelijk om te zeggen dat er sprake is van een directe oorzaak en gevolg. Volgens de onderzoekers zou het meer te maken hebben met het feit dat stellen waarbij de man helpt in het huishouden zogenaamde moderne koppels zijn. De vrouw binnen deze relatie heeft een hoger opleidingsniveau, een goed betalende baan en is minder afhankelijk van haar man. Daardoor kunnen zij het zich veroorloven om te scheiden.

Uit een poll van de Belgische website Het Laatste Nieuws blijkt dat tien procent van de bezoekers van de site dit nieuws “deprimerend” vinden. Vier procent vindt het beangstigend, nog eens vijf procent frustrerend en een overgroot deel (54%) grappig.