Scheiden en nu? Dit staat je te wachten!

Wanneer je geconfronteerd wordt met een partner die wil scheiden, is dat vaak het begin van een emotionele rollercoaster. Het kan zijn dat je het uitspreken van de wens om te willen scheiden al had zien aankomen, maar het kan ook zijn dat het voelt als een koude plas water die je ineens in je gezicht krijgt. Scheiden en nu? Nadat je alle gevoelens zo goed en kwaad als dat gaat op een rijtje hebt gezet, komt de vraag op hoe je alles praktisch moet afhandelen. Een scheiding is niet iets dat je er zo doorheen hebt gejaagd. Wanneer je nu wilt scheiden moet je aan een aantal zaken denken.

Scheiden en nu? De scheiding formeel regelen

scheiden en nu?Om te kunnen scheiden heb je een advocaat of procureur nodig. Wanneer je die belt met de vraag “We gaan scheiden en nu?”, kan hij je helpen om een echtscheidingsverzoek in te dienen bij te rechter. Wanneer de rechter daarmee akkoord gaat, zal hij de scheiding uitspreken. Door het uitspreken van de scheiding ontvang je een echtscheidingsbeschikking. Je advocaat moet vervolgens met die echtscheidingsbeschikking naar de gemeente gaan waar je getrouwd bent. Wanneer de scheiding ook daar officieel in het register is verwerkt, is het huwelijk definitief ontbonden. Dit proces is een aaneenschakeling van een aantal formaliteiten en handtekeningen. Maar wanneer je nu gaat scheiden, zal je vooral ook een hoop praktische vragen hebben.

Scheiding en nu? De praktische zaken

De vraag “Scheiden en nu?” kun je niet zomaar beantwoorden, maar er zijn in ieder geval een aantal zaken waar je over kunt nadenken. Ga na wat er al op papier is vastgelegd tijdens jullie huwelijk. Dit kan een hoop kopzorgen schelen omdat je misschien een aantal zaken op die manier kunt afhandelen omdat ze voor een deel antwoord geven op de vraag “Scheiden en nu?”. Ga na wat er met jullie woning moet gebeuren en waar je straks kunt wonen. Bekijk wat de gevolgen zijn voor je belastingaangifte, het recht op toeslagen, je pensioen en welke verzekeringen jullie samen hebben. Wanneer je minderjarige kinderen met je partner hebt, ben je bovendien verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Spreek ten slotte met je ex af hoe je met elkaar wilt communiceren. Per mail of spreek je liever af in real life? Wil je meer weten omdat je met de vraag zit “Scheiden en nu?”, lees dan ook onze checklist scheiding.