Scheiding vergroot kans op hartaanval

Mannen en vrouwen die besluiten een punt achter hun huwelijk te zetten, hebben een grotere kans om getroffen te worden door een hartaanval. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder bijna zestienduizend mensen. De chronische stress die een scheiding met zich meebrengt zou hier de belangrijkste oorzaak voor zijn vermoeden de onderzoekers.

Achttien jaar lang volgde onderzoekers van de Amerikaanse Duke universiteit bijna zestienduizend mensen. Gedurende die periode (van 1992 tot 2010) werd de respondenten gevraagd om elke twee jaar een vragenlijst in te vullen over hun huwelijkse staat en gezondheid. Daaruit kwam allereerst naar voren dat één op de drie deelnemers van tussen de 45 en 80 jaar tijdens de onderzoeksperiode minstens één keer was gescheiden. Maar niet alleen dat kwam naar voren uit het onderzoek. Ook dat een scheiding niet goed is voor je hart.

Eerder bleek al uit onderzoek dat het verlies van een partner vele impact kan hebben. Zo bleek dat als je een dierbare verliest de dag daarna de kans op een hartaanval maar liefst 21 keer zo groot is. Daarnaast blijft de kans de rest van de maand na het overlijden ook nog verhoogd. Nu blijft dat niet alleen het verlies van een partner door overlijden niet goed is voor ons hart, ook het verlies van een partner door een scheiding verhoogt het risico op een hartaanval. Er is na een scheiding eenzelfde effect waar te nemen als na een overlijden. Echter is er dan sprake van een effect dat veel langduriger aanhoudt.

mijnechtscheiding.infoVooral vrouwen die verwikkeld zijn in een scheiding lopen gevaar, zo concluderen de onderzoekers van de Duke universiteit. Uit het onderzoek onder de zestienduizend Amerikanen bleek namelijk dat gescheiden vrouwen 24% meer kans hebben op een hartaanval dan getrouwde mannen. Wanneer het niet de eerste keer is dat een vrouw een scheiding doormaakt, maar bijvoorbeeld al de tweede of derde keer, dan stijgt de kans op een hartaanval zelfs meet 77%. Bij mannen is dit verschil tussen trouwen of scheiden veel minder groot. Mannen die voor het eerst scheiden hebben tien procent meer kans op een hartaanval dan hun getrouwde leeftijdsgenoten. En als mannen niet voor het eerst scheiden, maar bijvoorbeeld voor de tweede keer, dan is de kans 30% groter ten opzichte van getrouwde mannen.

Een ander opvallend onderscheid tussen mannen en vrouwen is dat het risiconiveau van mannen daalt zodra zij hertrouwen. De stress neemt af zodra het nieuwe huwelijk beklonken is en daarmee neemt ook het verhoogde risico af. Bij vrouwen is een dergelijke ontwikkeling niet te zien. Vrouwen blijven een verhoogd risico hebben ook nadat zij hertrouwd zijn. De onderzoekers vermoeden dat mannen meer een “iedere vrouw voldoet”-instelling hebben. Terwijl voor vrouwen het verliezen van de bescherming van het eerste huwelijk een grote impact heeft. Ook al wordt deze bescherming in zekere mate hersteld door het vernieuwde huwelijk, het zaadje voor onrust en onzekerheid is geplant.

De onderzoekers adviseren daarom niet te lang met de angsten en problemen rondom een scheiding rond te blijven lopen. Het opstellen van de scheidingsconvenant of de kosten van de scheiding kunnen zorgen voor stress. Het is daarom belangrijk steun van goede vrienden op te zoeken, zo adviseren de onderzoekers.