Scheidingspapieren aanvragen
Als je hebt besloten dat je wilt scheiden van jouw (ex-)partner dan betekent dat niet alleen het einde van jouw liefdesrelatie, maar ook een einde van een soort van zakelijk contract. Je hebt geen juridische banden meer met jouw (ex-)partner en daarmee gelden de rechten en plichten van het huwelijk niet meer. Dat houdt in dat er bij het beëindigen van een huwelijk ook een boel papierwerk komt kijken. Je moet je scheidingspapieren aanvragen, je huwelijkscontract wordt vervangen door een echtscheidingsconvenant en daarnaast kan je op een gegeven moment een bewijs van inschrijving van je echtscheiding aanvragen. In dit artikel lees je meer over het papierwerk rondom je scheiding. Met welke documenten kun je allemaal te maken krijgen en hoe kun je jouw scheidingspapieren aanvragen?
Het echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan, echtscheidingsverzoek, het bewijs van inschrijving van jouw echtscheiding, de echtscheidingsbeschikking en de akte van berusting. Het is maar een kleine greep uit alle papieren waarmee je te maken kan krijgen als je hebt besloten te scheiden. De scheidingspapieren aanvragen doe je concreet door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank waarin jij een scheiding aanvraagt. Hoewel het misschien klinkt het alsof je zelf de scheidingspapieren kunt aanvragen bij de rechtbank, is de enige persoon die dit daadwerkelijk kan doen een advocaat (namens jou). Je kunt eenzijdig een scheiding aanvragen of in overleg met je partner. In dit laatste is één advocaat voor jullie beiden voldoende. Althans als jullie het met elkaar eens zijn. Als je eenzijdig een scheiding aanvraagt of onenigheid hebben over de scheiding, zal je te maken krijgen met twee advocaten. Als je eenzijdig de scheiding aanvraagt – dus zonder weten van jouw partner – dan krijgt jouw partner binnen twee weken bericht hiervan van jouw advocaat.
Scheidingspapieren of verzoekschrift?
Hoewel dit proces van de scheiding aanvragen bij de rechtbank in de volksmond vaak de scheidingspapieren aanvragen wordt genoemd, gaat het officieel om het zogenaamde verzoekschrift. In het verzoekschrift dat je aan de rechtbank stuurt staan onder andere jouw gegevens, die van jouw partner en die van jullie eventuele kinderen. Daarnaast kan het verzoekschrift tot scheiding ook al het ouderschapsplan bevatten. Dit is een document waarin je zwart op wit zet welke afspraken er zijn over de kinderen. In principe mag je zelf bepalen hoe deze afspraken eruit zien, maar er zijn wel een aantal onderwerpen die in ieder geval aangestipt moeten worden zoals bijvoorbeeld de alimentatie die betaald dient te worden voor de kinderen en de verdeling van de zorg en opvoeding. Naast dit ouderschapsplan kunnen de echtscheidingspapieren ook worden vergezeld door een echtscheidingsconvenant. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld partner alimentatie, de verdeling van de inboedel en hoe er omgegaan zal worden met het pensioen. Het echtscheidingsconvenant is dus een soort nieuw contract tussen jou en je toekomstige ex. Het vervangt de huwelijksovereenkomst en als het bekrachtigd wordt door de rechter kun je het echtscheidingsconvenant ook gebruiken als er bijvoorbeeld afspraken niet nageleefd worden. Stel jou ex betaalt de alimentatie niet, dan kan je dit met behulp van een deurwaarder toch proberen te krijgen. Simpelweg omdat dit in jullie contract (echtscheidingsconvenant) staat.
Als jij en je partner het eens zijn over de scheiding en de manier waarop (de inhoud van het echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan), dan zal dit vaak niet resulteren in een zitting bij de rechtbank. De rechter beslist dan over jouw scheiding. Dit noemen we ook wel een snelle scheiding en is tevens een goedkope manier van scheiden. Als je echter kinderen tussen de twaalf en achttien hebt, je partner het niet eens is met de scheiding of jullie het niet eens worden over de verschillende afspraken voor de toekomst, kan het tot een zitting komen. De rechter zal dan beslissen onder welke voorwaarden jullie uit elkaar gaan. Als jij of je partner het niet eens is met deze beslissing, dan kunnen jullie in hoger beroep gaan. Daarmee begin het proces weer helemaal van voor af aan. Als jij en je (ex-)partner echter akkoord gaan met de scheiding, dan dien je deze nog officieel te maken bij de burgerlijke stand. Dit betekent dat jij jouw scheiding laat inschrijven bij de registers. Het is belangrijk dit binnen zes maanden te doen anders blij je getrouwd.
Scheidingspapieren aanvragen; hoe lang duurt het voordat ik gescheiden ben?
Hoeveel tijd er zit tussen het moment van de scheidingspapieren aanvragen en de daadwerkelijke scheiding hangt af van de manier waarop jij en je (ex-)partner uit elkaar gaan. Het proces kan snel verlopen als jullie in goed overleg uit elkaar gaan, maar als jouw verzoek tot scheiding als een verrassing voor je (ex-)partner kwam dan kan het proces snel langer duren. Zeker als jullie het niet eens zijn over het echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan. Het duurt al gauw drie maanden voor een rechter een beslissing neemt over jouw situatie en dit kan al snel meer dan een jaar worden als jullie het niet eens worden. Als je na het aanvragen van de scheidingspapieren zo snel mogelijk de scheiding definitief wil maken dan is het dus belangrijk om het gesprek met je (ex-)partner gaande te houden en ook bereid te zijn om water bij de wijn te doen. Als je na het aanvragen van de scheidingspapieren snel uit elkaar wil, dan moet je bereid zijn het einde van jullie relatie tot een goed einde te brengen.
Mocht je de scheidingspapieren aanvragen en onverwachts verzeild raken in een langdurige periode van onderhandelen met je (ex-)partner dan kun je een voorlopige voorziening aan de rechter vragen. De rechter beslist dan alvast hoe een aantal zaken geregeld worden totdat er een definitief besluit over de scheiding wordt genomen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bij wie de kinderen gaan wonen totdat de scheiding definitief is, hoe de alimentatie geregeld wordt na het aanvragen van de scheidingspapieren en wie er in het gezamenlijke huis blijft wonen.
De scheidingspapieren aanvragen doe je altijd met behulp van een advocaat. Of je nou in goed overleg uit elkaar gaat of niet er is tenminste één advocaat nodig om je scheiding definitief te maken. Voor meer informatie over het werk van scheidingsadvocaten, lees je het artikel “scheidingsadvocaat; dit doet hij allemaal“.