Snel scheiden? Zo doe je dat!

Als je het besluit hebt genomen dat jij van jouw partner wil scheiden, dan wil je misschien ook graag snel scheiden. Je hebt misschien maanden geworsteld met de vraag of je jouw relatie wil beëindigen, maar nu je voor jezelf de knoop hebt doorgehakt wil je ook snel een einde maken aan je verbondenheid aan die ander. Je wil eigenlijk geen dag langer dan nodig nog “wij” zijn. Snel scheiden is niet iets waar een kant-en-klaar recept voor bestaat. Je kunt snel scheiden ook niet afdwingen met een betere advocaat. Of jij en jouw (ex-)partner snel de scheiding zullen afronden is afhankelijk van de wijze waarop jullie de scheiding ingaan. Kunnen jullie met behulp van één advocaat tot een overeenkomst voor de toekomst komen? Dan kun je snel scheiden, maar als jullie het niet eens kunnen worden over wie wat krijgt en hoe jullie met de eventuele kinderen zullen omgaan, dan kan een scheiding wat minder snel verlopen dan gehoopt. Je scheiding kan dan zomaar veranderen in een vechtscheiding waarbij de inhoud van het zogenaamd echtscheidingsconvenant de inzet wordt. In dit artikel lees je een aantal tips om snel te scheiden.

Als je snel wil scheiden van je (ex-)partner dan zijn er een aantal zaken van belang, namelijk dat jullie beiden de intentie hebben om op een goede manier uit elkaar te gaan. Bijvoorbeeld voor jullie zelf, voor de eventuele kinderen of andere betrokkenen. Daarnaast moeten jullie beiden gemotiveerd zijn om een langdurig proces te voorkomen. Niet alleen vanwege de eventuele kosten die een langdurig proces kunnen opleveren, maar ook vanwege het feit dat een langdurig proces jullie beiden emotioneel meer kost dan oplevert. Met name dit laatste is belangrijk veel (ex-)partners verzanden in een langdurig echtscheidingsproces –  een zogenaamde vechtscheiding – omdat ze denken dat dit hun iets gaat opleveren. Eén van beide partners denkt zijn of haar gelijk te kunnen behalen via de scheiding of (emotionele) rekeningen te kunnen vereffenen via de verdeling van de spullen. Wie de televisie krijgt gaat dan niet meer zozeer om de daadwerkelijke televisie, maar over het gevoel dat de ene partner zich jarenlang tekort gedaan voelt en dat recht wil zetten via de televisie.  “Mijn ex heeft jarenlang alles gekregen, de televisie krijgt hij niet ook.” Hetzelfde geldt voor de kinderen. Een scheiding kan soms een lang proces worden als er niet gedacht wordt aan het belang van de kinderen, maar de kinderen net zoals een televisie inzet worden om de andere partner te raken of een emotionele rekening te vereffenen. Snel scheiden hangt of staat dus met de intentie van jou en jouw (ex-)partner.

snel scheiden

Snel scheiden doe je door te praten

Als snel scheiden is wat jij wil, dan is het dus belangrijk om te blijven praten met je (ex-)partner. Laat je dus niet leiden door je emoties op het moment dat jij de knoop hebt doorgehakt en niet meer verder wil met je partner, maar zorg dat jullie beiden in gesprek blijven met elkaar. Op het moment dat jij en je (ex-)partner niet meer praten, zal je scheiding sneller uitlopen op een proces waarbij jullie allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Van snel scheiden is dan geen sprake meer. Snel scheiden doe je namelijk door een gezamenlijk echtscheidingsconvenant in te dienen bij de rechtbank. Een echtscheidingsconvenant is een document waarin de afspraken staan die jij en jouw (ex-)partner maken voor de toekomst. Als jullie deze afspraken in overleg met behulp van één advocaat bij de rechtbank indienen (een dergelijk document kun je zelf opstellen, maar alleen een advocaat kan een scheiding bij de rechtbank indienen), dan hoeft de rechter deze uitsluitend nog te bekrachtigen. Dit is de snelste scheidingsprocedure mogelijk en bereik je dus alleen door te praten. Als je niet meer praat, dan zal de inhoud van het echtscheidingsconvenant de inhoud van een procedure worden en zal je niet snel scheiden.

Als je snel wil scheiden, dan is het dus belangrijk om er samen met jouw (ex-)partner uit te komen en het dus samen eens te worden over de toekomst. Dit betekent niet dat jullie geen verschillen van inzicht kunnen hebben over de inhoud van het echtscheidingsconvenant en dus over wie wat krijgt, maar wel dat je moet proberen een brug te slaan. Je moet dus ieder bereid zijn om water bij de wijn te doen. Snel scheiden is dus in de basis afhankelijk van jullie bereidheid om begrip voor de ander te tonen en beiden voor ogen te houden dat een goede overeenkomst jullie beiden helpt in de toekomst. Het kan heel erg moeilijk zijn om dit te doen. Een scheiding is tenslotte een emotionele periode waarbij je (ex-)partner soms heen en weer geslingerd zal worden tussen woede en verdriet. Zeker als deze niet zag aankomen dat jij wil scheiden. Als je met elkaar zal praten is het dus soms erg lastig om voorbij deze emoties te stappen en niet vanuit die emoties het gesprek met elkaar te voeren. Daarom kan het een verstandige stap zijn om een echtscheidingsspecialist in de arm te nemen. Deze derde onafhankelijke ervaring heeft niet alleen ervaring met het komen tot een oplossing, maar kent ook de complexiteit van een scheiding.

Snel scheiden lukt kort gezegd dus alleen als je ondanks dat je relatie niet meer loopt allebei bereid bent om je relatie wel tot een goed einde te brengen en niet hoopt iets te kunnen rechtzetten via een scheiding.