Spijt van scheiding. Is er een weg terug?

Stel je voor: na een lange procedure, een hoop geregel, het afhandelen van financiële zaken en het vloeien van tranen, krijg je spijt. Spijt van scheiding. Je bent niet de enige. Op Google wordt maandelijks ruim tweehonderd keer gezocht op de zoekterm ‘Spijt van scheiding’. Wanneer de pijn en ellende zijn weggezakt kunnen verliefde gevoelens opnieuw ontstaan. Maar tussen verliefd zijn en gescheiden zijn zit nog een kleurenpalet aan emoties. Waarom zou je spijt hebben van je scheiding? En is er een weg terug?

Eenzaamheid en daardoor spijt van scheiding

Spijt van scheiding kan voortkomen uit eenzaamheid. Wanneer je met je huwelijk in een sleur zit en besluit dat het niet langer zo kan, spreek je uit dat je wilt scheiden. Gewild of ongewild komt daarmee een tornado van gevoelens op gang en bovendien een hoop geregel. Met die praktische zaken ben je een lange tijd zoet. Om nog maar niet te spreken over de financiële zaken, want het verkopen van een huis of het regelen van de kinderalimentatie heb je niet binnen een week voor elkaar. Na deze storm is er eindelijk tijd voor stilte. En daar zit je op je nieuwe bank in een huis waar de verf op de muren pas net is opgedroogd. Het is normaal dat een gevoel van eenzaamheid je dan bekruipt. In dit moment van bezinning kan een gevoel opkomen van spijt van scheiding. Je vraagt je af: waarom wilde ik dit ook alweer?

Je ex-partner met iemand anders

spijt van scheidingEen heel ander moment waarop je je kunt realiseren dat je spijt hebt van je scheiding, is wanneer je je ex-partner gelukkig ziet met iemand anders. Dit hoeft niet te betekenen dat jij daarmee ongelukkig of eenzaam bent, maar het kan je doen terugdenken aan de tijd dat jullie samen gelukkig waren. Jonger en verliefder en geen berg was te hoog. Je verlangt terug naar toen en spijt van scheiding is iets dat in je opkomt. Of sterker nog: na alle pijn en ellende die achter de rug is, word je opnieuw verliefd op je ex-partner.

Opnieuw een relatie

De titel van dit artikel luidt: spijt van scheiding. Is er een weg terug? Het antwoord op die vraag is uiteraard ‘Ja’. Wanneer beide partners dat willen dan. Als je gescheiden bent, dan kun je opnieuw trouwen. De afspraken die je rondom je scheiding hebt gemaakt, komen te vervallen en je begint samen met een schone lei. Pensioenfondsen beschouwen partners die gescheiden zijn en daarna opnieuw weer trouwen alsof ze nooit gescheiden zijn. Handig, voor het pensioen dat je samen hebt opgebouwd. Dus met spijt van scheiding kun je altijd opnieuw weer trouwen, ook met je ex-partner. Maar denk er goed over na, want er was ook een reden waarom je in de eerste plaats gescheiden bent.