Trouwen in gemeenschap van goederen straks niet meer ‘normaal’

Al jaren is het ‘normaal’ om te trouwen in gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat je hebt op het moment van trouwen gemeenschappelijk wordt, zowel de baten als de lasten. Ook alle schulden deel je dus. Maar waarschijnlijk komt er snel verandering in deze ‘normale’ manier van trouwen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de stelling dat trouwen in ‘beperkte’ gemeenschap van goederen de nieuwe standaard moet worden. Trouwen in totale gemeenschap van goederen ligt daarmee straks niet meer zo voor de hand als nu.

De VVD, PvdA en D66 kwamen met dit plan voor de nieuwe standaard van trouwen in gemeenschap van goederen. Een grote meerderheid van de Kamer stemde daarmee in. Zo blijven vermogen en schulden die zijn opgebouwd voor het huwelijk na scheiding automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar. En zo moeten er minder problemen ontstaan voor partners bij het scheiden en het opstellen van de scheidingsconvenant.

wedding-1183270_960_720Nederland is nog steeds één van de weinige landen waarbij er in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd, wanneer er vooraf geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Alleen in Suriname en Zuid-Afrika trouwt men ook als standaard in gehele gemeenschap van goederen.

Maar liefst 75% van de mensen in Nederland trouwt in ons land in gehele gemeenschap van goederen. Waarschijnlijk weten deze stellen vaak niet goed waar ze aan beginnen van te voren. Er wordt geen voorlichting gegeven en daardoor weten ze vaak niet dat ze moeten opdraaien voor de schulden van hun partner. Daartegenover staat het feit dat er een enorme administratielast vastzit aan stellen die niet automatisch trouwen in gehele gemeenschap van goederen.

Het CDA is tegen de nieuwe opzet van de VVD, PvdA en D66. Deze partij vind dat er twee mogelijkheden moeten zijn bij het huwelijk, die gelijkwaardig zijn: algehele gemeenschap van goederen of de beperktere versie. De een mag niet ‘afwijkend’ van de andere zijn en die mag dan ook bijvoorbeeld geen extra administratiekosten bevatten.