Uit elkaar gaan met kind

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je een scheiding zou willen uitstellen. Op financieel gebied, omdat je bijvoorbeeld na een scheiding een minder groot inkomen zult hebben. Of op emotioneel gebied, omdat een scheiding kan zorgen voor een hoop verdriet. Of op praktisch gebied, omdat een scheiding een hoop gedoe en geregel met zich meebrengt. Maar één van de meest gebruikte redenen om niet te gaan scheiden is nog niet genoemd: de kinderen. Uit elkaar gaan met kind is pijnlijk, maar toch mogen kinderen uiteindelijk nooit de reden zijn dat je nog bij elkaar blijft.

Zet de scheiding toch door

uit elkaar gaan met kindVeel stellen willen niet uit elkaar gaan met kind omdat op die manier de kinderen een hoop leed bespaart blijft. Dat heen en weer reizen tussen twee huizen is niks waard, en wat dacht je van het gedoe dat het zal opleveren met verjaardagen, Sinterklaas en Kerst? Om nog maar niet te spreken over de vakanties.

Je hebt gelijk. Uit elkaar gaan met kind is vreselijk. En het is onhandig met de feestdagen en vakanties. En het is niet leuk voor je kind om telkens zijn tas te moeten pakken om heen en weer te reizen tussen twee huizen. Maar wat dacht je van het alternatief? Opgroeien met twee ouders die niet meer verliefd zijn. Ouders die ruzie maken, ouders die zelf ongelukkig zijn en daarmee de ander ook geen geluk gunnen. In welke wereld laat jij je kind liever opgroeien?

Uit elkaar gaan met kind

De bovenstaande schets lijkt misschien dramatisch, maar het moge duidelijk zijn dat kinderen uiteindelijk gelukkiger zijn wanneer de omgeving om hen heen ook gelukkig is. En daar ben jij als ouder een belangrijk onderdeel van. Ga daarom wel uit elkaar ondanks de kinderen. Want je houdt het misschien een tijdje vol om bij elkaar te blijven, maar de redenen waarom jij of je partner wilde scheiden verdwijnen niet wanneer je besluit om bij elkaar te blijven omwille van de kinderen.

Om het uit elkaar gaan met kind iets te vergemakkelijken, hebben we daarom een aantal tips op een rijtje gezet. Want het blijft pijnlijk, ook al weet je dat het op de lange termijn de beste beslissing is:

  • Luister naar je kind, want het heeft vast een hoop vragen wanneer je vertelt te gaan scheiden.
  • Geef je kind geen valse hoop en wees eerlijk. Het is niet erg om te laten zien dat je verdrietig bent over de scheiding en het feit dat jullie relatie niet meer goed komt.
  • Benadruk dat de schuld niet bij je kind ligt. Jullie gaan scheiden en dat staat los van je kind.
  • Spreek niet negatief over je ex waar je kind bij is.
  • Geef je kinderen een eigen plekje in het nieuwe huis zodat ze zich thuis voelen.