Uit elkaar met kind, en dan?

Het is nooit makkelijk om de knoop door te hakken en te besluiten om uit elkaar te gaan. Wanneer je partner en jij kinderen hebben, is dat extra lastig. Uit elkaar met kind, en dan? Je wilt niet dat je kind (of kinderen) de dupe worden van een vechtscheiding. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken naar de situatie van voordat jullie uit elkaar waren. Het is in Nederland zo dat een moeder automatisch het gezag over de minderjarige kinderen krijgt wanneer je niet getrouwd bent en uit elkaar gaat met kind. Uiteraard is het mogelijk om gezamenlijk het ouderlijk gezag te krijgen, maar daarvoor moet je wel samen met je ex-partner een aanvraag indienen bij de rechtbank. De kinderen moeten dan zijn erkend door de vader.

Uit elkaar met kind; gezamenlijk ouderlijk gezag

uit elkaar met kindWanneer jullie kiezen voor gezamenlijk ouderlijk gezag na de scheiding of andere vorm van uit elkaar gaan, dan krijgen jullie automatisch bepaalde rechten en plichten. Uiteraard moet je je kind opvoeden en verzorgen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van je kind. Ga je bijvoorbeeld nadat je uit elkaar bent gegaan met je kind verhuizen? Dan moet je samen met je partner een nieuwe school kiezen die het beste is voor je kind. Ten slotte is het belangrijk dat ondanks dat je uit elkaar bent met kind, je wel de band bevordert tussen je kind en je ex-partner.

Uit elkaar met kind? Maak een ouderschapsplan!

Je bent uit elkaar met kind en hebt besloten om gezamenlijk het ouderlijk gezag te dragen. Het is dan verplicht om voor minderjarige kinderen een ouderschapsplan te maken. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over de huisregels, het beheer van de spaarrekening van je kind en het halen en brengen van je kind naar de sportclub of je ex-partner. Daarnaast is het belangrijk afspraken te maken over de alimentatie. De meeste ruzies rondom scheiden ontstaan door onenigheid over geld. Denk daarom van te voren goed na over wat een realistisch en redelijk alimentatiebedrag is. Een ander belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de omgangsregeling. In de omgangsregeling leg je vast wie wanneer voor jullie kind zorgt.