Verwerking scheiding, het leven na de scheiding

Na een scheiding duurt het gemiddeld twee tot vijf jaar om te wennen aan een nieuw leven. Vijf jaar voor de verwerking van je scheiding? Wanneer je in scheiding ligt of net gescheiden bent, klinkt dat niet als muziek in je oren. De emoties die je hebt en de gevoelens waar je mee rondloopt ben je liever kwijt dan rijk. Het liefst zet je je zo snel mogelijk over je scheiding heen, zodat je kan beginnen aan een nieuw leven. Maar zo werkt de verwerking van een scheiding helaas niet. De verwerking scheiding zal met ups en downs gaan. Maar het proces van de verwerking scheiding mag dan lang duren, het betekent niet dat je twee tot vijf jaar in de diepe ellende zit. Het wennen aan een nieuw leven na je scheiding gaat met stapjes en langzaam zal de zon steeds meer gaan scheiding. Er is een leven tijdens en na verwerking scheiding.

Wie wilde er scheiden?

verwerking scheidingHoeveel tijd je precies nodig hebt voor de verwerking scheiding hangt af van een aantal factoren. Het wil nogal een groot verschil maken of je zelf hebt bedacht om te willen scheiden of dat het idee van je ex-partner kwam. Wanneer je zelf wilde scheiden heb je in je hoofd al langzaam afstand kunnen doen van je ex-partner. Je kon aan de gedachte wennen om het straks alleen te moeten rooien in het leven. Terwijl als je ex-partner heeft aangegeven te willen scheiden, het nogal een klap in je gezicht kan zijn geweest. En die klap zag je niet aankomen.

Het eerste jaar van de verwerking scheiding verloopt als een speer. Alle juridische en praktische zaken moeten worden afgewikkeld en wanneer je kinderen hebt wil je ook het beste voor hen. Emoties van woede, verdriet en opluchting wisselen elkaar in een rap tempo af en ondertussen moet je samen met je ex-partner diverse besluiten nemen. In dit eerste jaar ben je eigenlijk nog niet heel bewust bezig met de verwerking scheiding. Ook al voelt het misschien wel zo, omdat je constant bezig bent met de scheiding door vragen als: ‘Waar ga ik wonen?’ en ‘Hoeveel kinderalimentatie is reëel?’

Verwerking scheiding in fases

Na dit eerste jaar begint de echte verwerking scheiding. Bereid je voor: het ene moment zal je blij, opgelucht en tevreden zijn dat het voorbij is, terwijl het andere moment je het liefst het hele servies door de woonkamer smijt. Na dat eerste praktische jaar, hebben de meeste mensen nog twee jaar nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Toch is dit iets heel persoonlijks: het kan ook langer of korter zijn. Maar één ding is zeker, tijd kan een hoop wonden helen, ook bij de verwerking scheiding. Je zult je op de toekomst moeten richten voor jezelf. En eventueel ook voor je kinderen. Dus ga de verwerking scheiding aan en schroom niet om professionele hulp in te schakelen wanneer je denkt dat dat jou kan helpen.