Wedden dat het (niet) tot een scheiding komt?

“Trouwen is wedden voor de helft van jouw spullen dat je iemand voor altijd lief zal hebben”, schreef de Amerikaanse schrijfster Julie Johnson in het boek Like Gravity. De uitspraak – die inmiddels als een tegeltjeswijsheid het hele internet heeft veroverd – bracht een Amerikaans bedrijf op een idee. Waarom zou je van je huwelijk niet een echte weddenschap maken?

Dat is de gedachte achter het Amerikaanse bedrijfje SwanLuv. De willen koppels die willen trouwen tienduizend euro lenen om de bruiloft te financieren. Een lening die niet terugbetaald hoeft te worden, tenzij het tot een scheiding komt. Dan moet het stel SwanLuv het geleende bedrag inclusief rente terug betalen. Een weddenschap om je huwelijk dus: want als je overtuigd bent dat je bij elkaar blijft tot de dood je scheidt dan kan het zomaar zijn dat je huwelijksdag gratis is. Maar een scheiding resulteert in een financieel verlies. Want hoe langer het huwelijk heeft stand gehouden, hoe hoger de rente is die de stellen moeten betalen over het geleende bedrag. Goedkoop scheiden is het dus niet.

mijnechtscheiding.infoHet casino van het huwelijk noemde de oprichter het. Waarbij beide partijen – zowel SwanLuv als het koppel – een kans van vijftig procent hadden, omdat in Amerika vijftig procent van de huwelijken op de klippen loopt. De rente die de ontbonden huwelijken zouden opleveren, zou het mogelijk maken om weer de droomdag van nieuwe stellen te financieren. De kosten van de scheiding van de één zijn weer de huwelijkskosten van een ander.

Het bleek een gat in de markt. Kort na de lancering van het bedrijf ontvingen de oprichters aanvragen voor de financiering van huwelijken uit heel Amerika. Samen waren alle aanvragen goed voor een bedrag van twee biljoen dollar, aldus de oprichter. Niet te financieren zo besloten ze. Dus werd het concept – tot teleurstelling van de aanvragers – in een nieuw jasje gestoken. Stellen konden via crowdfunding  het geld voor hun huwelijk bij elkaar sprokkelen. Familieleden, vrienden en derden konden geld investeren in de droomdag van het stel. En als ze dan zouden scheiden, dan zouden familie en vrienden het geld terugkrijgen.

Een teleurstelling voor sommigen, want als ze geld van familieleden en vrienden hadden willen lenen voor hun bruiloft, dan hadden ze dat direct gedaan.